U okviru Nedelje parlamentarizma, Nataša Čorbić iz Srbije u pokretu, razgovarala je 9. novembra sa narodnim poslanicima Miroslavom Aleksićem iz Narodnog pokreta Srbije i Markom Đurišićem iz Socijaldemokratske stranke koji su izrazili podršku inicijativi Biram koga biram.

Radni sastanak je jedan od koraka u uspostavljanju bolje komunikacije između izabranih predstavnika naroda i samih građana Srbije. Ovo je posebno važno jer je potrebno dodatno ojačati postojeće mehanizme direktne komunikacije i saradnje građana sa parlamentom, jer ako poslanici znaju koji problemi muče običnog čoveka, njihov uticaj ide u pravcu efikasnijeg rada parlamenta skrojenog po meri i potrebama građana Srbije.

„Biram koga biram“ je inicijativa za promenu izbornog sistema Srbije koju sprovode građani iz 12 gradova, okupljeni oko Nacionalne koalicije za decentralizaciju, Media i reform centra Niš i Udruženja građana Srbija u pokretu. Podstaknuti činjenicom da svoje predstavnike u Skupštini ne biraju građani, već to umesto njih rade partije jer im loš izborni zakon to dozvoljava, aktivisti svoje sugrađane informišu o nedostacima postojećeg izbornog sistema i motivišu ih da se priključe inicijarivi. Cilj inicijative je da promenom izbornog zakona obezbedi ravnomernu zastupljenost svih opština u Skupštini, veću personalizacija poslanika, ravnopravnost polova u skupštinskom sastavu i bolju zastupljenost manjina. Inicijativa uključuje i poslanike koji dele njene vrednosti, kao i eksperte u oblasti izbornog prava.

Biram koga biram, da interesi građana i zajednice budu ispred partijskih.

 

 

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.