Mame Srbije na Skupštinu

Performansom Mame (ni)su same koji je danas ispred Narodne skupštine okupio brojne mame sa porodicama, pokrenuta je kampanja P(B)ravo za mame.

Simboličnim razvlačenjem štrika između kolica za bebe i kačenjem dečjih benkica i igračaka, nekoliko desetina mama i trudnica, poslalo je poruku da osnovnu opremu za bebe ne mogu da kupe, jer im naknade za porodiljsko odsustvo kasne. U uzvikivanju parola “Mame nisu same” i “Pravo za mame” pridružile su im se i druge žene, kao i članovi njihovih porodica.

“Kampanjom P(B)ravo za mame se zalažemo da porodilje dobijaju porodiljsku naknadu bez kašnjenja, preuzimanje odgovornosti za porodilje od strane države i rasterećenje privrede suvišnih finansijskih i administrativnih troškova”, kaže Ana Babović, izvršna direktorka Srbije u pokretu. “Cilj kampanje je da zaposlene majke redovno dobijaju naknadu tokom trajanja porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije na njihove račune, umesto sa računa poslodavaca,” dodaje Bojana Selaković iz Udruženja Roditelj. A prema rečima Jovane Ružičić, direktorke Centra za mame, promena za koju se ove žene bore ne zahteva dodatne troškove iz budžeta, već samo bolju raspodelu već predviđenog novca. “Zahtevamo da država radi svoj posao i da zaposlene majke dobiju platu koju su zaradile na vreme”, dodaje Ružičić.

Info plus

Mame Srbije na Skupštinu

Tokom kampanje 250 majki i trudnica iz Srbije razgovaraće sa 250 poslanika/ca i pokušati da ih ubede, ličnim iskustvom, da je potrebno promeniti Zakon o finansiranju porodica sa decom.

Kampanju su pokrenula tri udruženja građana – Srbija u pokretu, Roditelj i Centar za mame.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.