Retrospektiva 2013. godine

Ovako je izgledala naša 2013. godina: razvijanje ideja – pokretanje akcija – stvaranje promena u našem društvu! Srbija u pokretu vam ukratko predstavlja rezultate rada tokom poslednjih godinu dana. Zahvaljujemo se svima na podršci i saradnji i radujemo se novim zajedničkim izazovima.

INICIJATIVA GLASNO ZA ZDRAVSTVO

U aktivnostima inicijative Glasno za zdravstvo učestvuje preko 40 volontera u tri grada u Srbiji, a u narednom periodu planiramo da unapredimo servise koje pružamo.

Saradnja sa građanima u borbi protiv korupcije

SMS servis za prijavu korupcije u zdravstvu počeo je da radi u junu 2013. godine i za manje od šest meseci dobili smo preko 700 prijava građana i građanki, od kojih su 25 slučajeva podneseni tužilaštvu i policiji kao obaveštenja i krivične prijave. Paralelno sa prijavama policiji i tužilaštvu, a na osnovu informacija dobijenih od građana putem SMS servisa, objavljivani su istraživački članci na blogu sajta www.kakavjedoktor.org. Svi članci napisani su u skladu sa principima istraživačkog novinarstva i imaju objektivan pristupa problemima u zdravstvu.

Novi odbori Glasno za zdravstvo

Inicijativa se proširila na Užice i Vranje. U ovim gradovima aktivno rade odbori Glasno za zadravstvo koji sprovode edukacije građana o načinima prijave korupcije i o borbi protiv korupcije. U fazi osnivanja su i odbori u Nišu i Novom Sadu, a svi odbori Glasno za zdravstvo imaju preko 150 članova i članica.

Bolnice bez korupcije

U partnerstvu sa Komorom zdravstvenih ustanova Srbije pokrenut je projekat Bolnice bez korupcije koji će sprovesti model lokalne borbe protiv korupcije u pet zdravstvenih ustanova u Srbiji. Ovaj model obuhvata i edukaciju lekara o borbi protiv korupcije. Obrazovanje smo akreditovali kao program kontinuirane medicinske edukacije pri Zdravstvenom savetu Srbije i planiramo da je u narednom periodu sprovodimo i u ostalim zdravstvenim ustanovama.

Zaštita prava pacijenata – zakon bez primene

U okviru inicijative Glasno za zdravstvo, a u saradnji sa BIRN-om organizovali smo debatu na temu Zaštita prava pacijenata – zakon bez primene na kojem smo oštro kritikovali slabu primenu Zakona o zaštiti prava pacijenata.

Tiho, tiše, korupcije više

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. decembara), organizovali smo performans Tiho, tiše, korupcije više. Cilj ove akcije je da skrenemo pažnju javnosti da ćutanjem nećemo rešiti problem korupcije u zdravstvu i da na simboličan način pozovemo sugrađane da počnu da govore i suprodstave se ovom problemu.

FABRIKA PROMENA

Fabrika promena Srbije u pokretu predstavlja osnovnu aktivnost naše organizacije. Kroz nju identifikujemo lidere u lokalnoj zajednici, učimo ih organizovanju zajednice da bi napravili promenu, podučavamo ih tokom trajanja njihovih kampanja i slavimo njihove uspehe. Na prvi konkurs za pokretače i pokretačice prijavilo se 40 ljudi, a samo četiri osobe su uspele da zadovolje sve kriterijume i postanu pokretačice Srbije u pokretu. One su napravile svoje timove, organizovale zajednicu i pokrenule kampanje:

  • Katarina Sladaković je pokrenula projekat Upoznajmo se da bismo se poštovali, koji se bavi edukacijom neromske dece o romskoj kulturi.
  • Bojana Obradović je osnovala online psihološko savetovalište za studente i pokrenula je sajt Pričajmo o tome.
  • Mirjana Bjelić je osnovala neformalnu grupu Mladi za Kaluđericu koja se bavi organizovanjem kulturnih događaja u Kaluđerici. Sada maldi iz ovog kraja imaju mesto gde mogu da se okupljaju i kreativno utroše svoje vreme.
  • Nevena Perišić je pokrenula projekat Insistiram da recikliram koji se bavi postavljanjem reciklažnih kontejnera u Mirijevu.

IGNITE VEČERI

Tokom 2013. godine organizovano je sedam Beogradskih Ignite večeri. Motivišućim pričama na akciju nas je pokrenulo oko 60 prezentera i prezenterki. Oni su nam predstavili zdrave stilove života, govorili su o tome kako su pokrenuli lokalne zajednice, inspirisali su nas pričama na temu “Mojih 20…” Uz prezentacije o umetnostima koje pokreću, Srbija u pokretu proslavila je svoj četvrti rođendan, a povodom Međunarodnog dana borbe protiv siromaštva (17. oktobra) organizovali smo Ignite u saradnji sa Timom za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva. Poslednji Ignite u 2013. godini, organizovali smo uz podršku Instituta za održive zajednice, a prezenteri i prezenterke su podelili svoja iskustva o saradnji sa društvenim akterima i objasnili su u čemu je zanačaj povezivanja i umrežavanja.

ULAZ SLOBODAN

Retrospektiva 2013. godine Srbija u pokretu

Seminar o društvenom organizovanju i javnom nastupu Ulaz slobodan organizovan je devet puta tokom 2013. godine. Kroz ovogodišnji ciklus edukacije prošlo je 90 mladih osoba, željnih da nauče kako da pokrenu ljude oko sebe i načine neke pozitivne promene u svom okruženju. Prepoznali smo mnogo kvalitetnih i motivišućih priča. Tim Ulaz slobodan u poslednjih godinu dana postao je bogatiji za šest predavača koji su uneli novu energiju i ideje i učinili da ovaj seminar iz godine u godinu napreduje. Novi ciklus edukacije počeće u februaru 2014. godine.

UMREŽAVANJE I SARADNJA

• Srbija u pokretu učestvovala je na Tvitomaniji i Blogomaniji gde je predstavila ideje o umrežavanju korišćenjem novih medija, ali i uspostavila saradnju sa online zajednicom u Srbiji i regionu, zarad promocije svojih akcija i kampanja na internetu i mobilizacije aktivista.

• Uspostavili smo saradnju sa brojnim oranizacijama civilnog sektora u zemlji, a Srbija u pokretu sve je zastupljenija i na međunarodnom nivou. Naša izvršna direktorka Ana Babović radi kao asistentkinja na online kursu o organizovanju zajednica na Harvard Univerzitetu, a ona, Predrag Stojičić i Nikola Ilić aktivno učestvuju u radu Leading Change mreže.

KAFA SA KOMŠIJAMA

Retrospektiva 2013. godine

Srbija u pokretu početkom godine preselila je svoju kancelariju u Stari grad i tim povodom organizovali smo akciju Kafa sa komšijama. Cilj ovog druženja bio je da se upoznamo sa susedima, ali i problemima koji postoje u našem kraju i da zajedno organizujemo akcije za njihovo rešavanje.

MOŽEŠ

Retrospektiva 2013. godine Možeš

Kampanja Možeš, koja se bavila promovisanjem zdravih stilova života, uspešno je završena fleš mobom u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu. Kroz društveno organizovanje, tim kampanje Možeš u saradnji sa organizacijom Aktivan život motivisao je građane i građanke da promene pasivan način života i pružio im edukaciju o tome šta aktivan život podrazumeva – brigu o sopstvenom telu, brigu o psiho – fizičkom razvoju i brigu o zajednici u kojoj živimo.

P(B)RAVO ZA MAME

Retrospektiva 2013. godine Pravo za mame

Srbija u pokretu u saradnji sa Udruženjem roditelj i Centrom za mame pokrenula je kampanju P(b)ravo za mame sa ciljem da zaposlene majke redovono dobijaju naknadu tokom trajanja porodiljskog odsustva, direktnom isplatom iz budžeta Republike Srbije na njihove račune. Danas u Srbiji, porodilje ovu naknadu dobijaju sa kašnjenjem od nekoliko meseci, što ih dovodi u tešku finansijsku situaciju u trenutku kada su im troškovi uvećani. U narednom periodu organizovaćemo 250 mama i trudnica da razgovaraju sa 250 poslanika i poslanica i ubede ih da glasaju za izmene Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

IZA KULISA

Članovi i članice UG Srbija u pokretu svake druge nedelje se sastaju na Forumu. Forum je mesto gde nastaju nove ideje, razmenjuju se utisci, priča se o tome šta možemo da unapredimo, informišu se članovi i članice o rezultatima rada i planovima. Tokom 2013. godine formirana je nova struktura organizacije i oformljeni su novi timovi, usvojene su vrednosti organizacije, održane brojene diskusije… Doneli smo odluku da u Novoj godini pokrenemo kampanju koja će se baviti obrazovanjem u Srbiji, a ako nas i dalje budete pratili uskoro ćete saznati šta je čokoladica Fabrika promena.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.