akcija tiho tiše, korupcije više

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv korupcije (9. decembra) ativisti Udruženja građana Srbija u pokretu organizovali su i ove godine performans “Tiho tiše korupcije više” koji je imao za cilj da opomene javnost da ćutanjem nećemo rešiti problem korupcije. Aktivisti su na platou ispred Hotela Moskva razvili transparent na kome piše: „Tiho, tiše, korupcije više” i simboličnim desetominutnim ćutanjem pozvali sugrađane da počnu da govore i suprostave se ovom problemu.

UG Srbija u pokretu, od osnivanja (2009. godine), kroz različite projekte, bavi se problemom korupcije u zdravstvu. Naše aktivnosti, pored suzbijanja korupcije, usmerene su i na edukaciju zaposlenih u oblasti zdravstva o tome kako da se bore sa ovim problemom, ali i na obrazovanje I organizovanje građana o tome šta je korupcija i kako da joj se mobilišući druge suprostave.

Pre godinu dana pokrenuli smo sajt kakavjedoktor.org putem koga su građani i građanke mogli da ocene lekare i prijave korupciju u zdravstvu. Osnovna funkcija sajta (ocenjivanje) je ukinuta pod pritiskom nadležnih institucija – Poverenika za zaštitu informacija od javnog značaja.

akcije tiho tiše korupcije više

Pored prepreka u vidu ukidanja sajta, mi nismo stali, zato što verujemo da je korupcija u zdravstvu nešto protiv čega treba da se borimo a ne da o tome ćutimo, pa i kada probaju da nas ućutkaju. Polovinom 2013. godine, pokrenuli smo prvi Sms servis za prijavu korupcije u zdravstvu u Srbiji kako bi ova usluga bila dostupna što većem broju ljudi. Servis je još uvek aktivan u punom kapacitetu – građani slanjem poruke na broj 0642444424 mogu prijaviti problem. Ovo je projekat koji sprovode građani za građane, a Srbija u pokretu ima ulogu posrednika između građana i nadležnih organa – policije i tužilaštva i javnost obaveštava o zbirnim podacima prijava na tromesečnom nivou.

Primenom programa edukacije u tri grada Srbije osnovali smo odbore Glasno za zdravstvo. Takođe, naši mladi novinari istraživači bave se pojedinačnim slučajevima i priče o problemu korupcije pri zapošljavanju u zdravstvenim ustanovama, kupovini aparata, upućivanju na privatnu praksu i istraživačke priče objavljuju na blogu sajta Kakav je doktor.

Trenutno je u toku projekat Nulte tolerancije na korupciju – Bolnice bez korupcije koji se sprovodi na teritoriji cele Srbije.

Naše projekte podržala je Agencija za borbu protiv korupcije, Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Ministarstvo zdravlja, a UG Srbija u pokretu je član Global Youth Against Corruption mreže koja okuplja mlade lidere, novinare, umetnike, IT stručnjake i organizacije iz više od 50 zemalja sveta koje se bave problemom korupcije.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.