Veče s ukusom pravih vrednosti

Sinoć je održan 26. Beogradski Ignite „ Iskra – Ukus pravih vrednosti” u organizaciji Udruženja građana Srbija u pokretu.

Događaj je posvećen predstavljanju čokolade Iskra, proizvodu Srbije u pokretu, čijom prodajom nameravamo da obezbedimo novac za finansiranje građanskih akcija koje rešavaju probleme u lokalnoj zajdenici.

Svaka čokolada nosi lik znamenite ličnosti iz srpske istorije, koja je svojim radom pokrenula pozitivne promene u društvu. Na njih su nas podsetili prezenteri i prezenterke, iskre savremene nauke, umetnosti i sporta. Kosta Jovanović, asistent na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu, podsetio nas je na Dositeja Obradovića i ispričao nam priču o značaju robotike u današnjem društvu. Kostina koleginica iz Centra za promociju nauke, arhitektkinja Jelena Ivanović Vojvodić izrazila je zadovoljstvo što svoj rad, koji broji više od 30 realizovanih objekata i enterijera, može da poveže sa delima Jelisavete Načić, prve žene arhitekte u Srbiji. Svoju iskru doktorka Sanja Milenković, žena koja se bavi neuromišićnom patologijom, pronašla je u prvoj srpskoj lekarki Dragi Ljojčić.

Milica Davinić, profesorka klavira, inspirisala nas je pričom o tome kako molekuli vode reaguju na muziku i podsetila nas je na čuvenog Stevana Stojanovića Mokranjca. Iz muzičke umetnosti, Milena Čvorović vodi nas u svet slikarstva pričom o emocijama koje se javljaju tokom stvaranja i osvrtom na slikarku Milenu Pavlović Barili.

Legenda kaže da je atletičar i prvi srpski olimpijac Dragutin Tomašević imao dva srca. Zato su nam dvojica prezentera pričala o sportu. Marina Sedlačeka, nekadašnjeg košarkaša Crvene zvezde i NBA skauta, Olimpijske igre inspirisale su za priču o amaterizmu i profesionalnom sportu, dok nam je Dejan Delić, bivši košarkaš, ispričao koliko je šansi u životu i prijatelja dobio zahvaljujući sportu.

Miloš Došen je preneo svoja iskustva o preduzetničkom radu danas, ali nas je podsetio i na vreme Nikole Spasića, trgovca i predsednika Beogradske berze. Ilija Plećaš objasnio je kako Institut za nuklearne nauke „Vinča” prerađuje radioaktivni otpad u materiju bezbednu po životnu okolinu i osvrnuo se na rad pronalazača Ognjeslava Kostovića, dok je za politički humor bio zadužen pisac Bojan Ljubenović, podsećajući nas na delo Branislava Nušića.

Veče s ukusom pravih vrednosti

Priča o čokoladi Iskra

UG Srbija u pokretu pokrenulo je „Fabriku promena” želeći da na taj način od građana i građanki, koji samo primećuju problem stvori pokretače i pokretačice promena u lokalnoj zajednici, i to kroz edukaciju o organizovanju sugrađana. Da bi „Fabrika promena” nastavila da se razvija, pokrenuli smo proizvodnju Iskra čokolade i počeli da razvijamo specifični vid socijalnog preduzetništva, koji će omogućiti finasiranje društveno – korisnih aktivnosti naših sugrađana. U dosadašnjim aktivnostima učestvovalo je više od 400 volontera i volonterki širom Srbije, a oni su se bavili socijalnim uključivanjem i inkluzijom, reciklažom, ekologijom, mentalnim zdravljem i edukacijom.

Iskra čokoladice su premium proizvod koji ima tri različita ukusa, a svako pakovanje sadrži magnet za frižider s likom jedne od devet znamenitih ličnosti naše istorije, koja je svojim radom, idejama i pozitivnim primerom pokrenula promene u Srbiji.

Šta je Ignite?

Ignite je kao događaj prvi put održan u Sjetlu 2006. godine, a danas je internacionalni fenomen. Brzo i dinamično prezentovanje ideja u neformalnom okruženju praktikuje se u više od 100 gradova širom sveta. Pravila prezentovanja su jednostavna: prezentacije traju pet minuta; svaka prezentacija ima 20 slajdova; slajdovi se automatski smenjuju na 15 sekundi; prezenter nema kontrolu nad menjanjem slajdova.

503 Service Unavailable

Service Unavailable

The server is temporarily unable to service your request due to maintenance downtime or capacity problems. Please try again later.

Additionally, a 503 Service Unavailable error was encountered while trying to use an ErrorDocument to handle the request.